Alles is af te lezen op onze huid. Het verteld ons of we in harmonie zijn met onszelf en dat we wel of niet in harmonie met onze omgeving leven, het verteld ons ook of we erin slagen een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd, of dat we eerder continu gebukt gaan onder stress. De huid reageert als eerst op prikkels van buitenaf maar ook op prikkels van binnenin.

“Onze huid is de ‘spiegel van onze ziel’, een weerspiegeling van onze innerlijke gezondheid en onze emoties”

Een mooie gezonde en stralende huid

Als ons grootste orgaan omhult en beschermt de huid ons hele lichaam. Het is de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën, virussen en allergenen. We onderscheiden zes huidlagen, waarvan de buitenste, de epidermis, de sterkste is.

Vanuit Ayurvedisch oogpunt is de huid de manifestatie van onze Pitta-dosha. Het is de buitenste bedekking van het hele lichaam, biedt bescherming, helpt bij de bloedsomloop, reguleert de temperatuur en ondergaat alle externe prikkels. Als het buitenste deel van ons lichaam is het de eerste reactie op de omgeving, of het nu een sneeuwstorm, hete zon of droog en koud weer is. Door de huid kunnen we al deze dingen ervaren. In een dunne huidlaag zitten veel structuren, zoals haarvaten, talgklieren, haarzakjes, enz., die helpen om vocht vast te houden, glans te geven, warmte te reguleren en kleur te behouden.”

Fysiologisch gezien bevindt de Pitta-dosha zich voornamelijk in het gebied rondom de lever. Voor een gezonde, sterke en mooie huid is het dan ook belangrijk dat de lever en twaalfvingerige darm goed functioneren. Een eventuele disbalans in deze organen en de hormoonhuishouding zal vroeg of laat zijn sporen achterlaten op de huid. Je huid kan maar zo gezond zijn als je spijsvertering. Als iemand dagelijks trage darmen ervaart, zal geen enkel huidverzorgingsproduct helpen om het uiterlijk van het oppervlak te verbeteren. Op voorwaarde dat je je best doet om je interne organen gezond te houden. Dit kan je doen door verschillende lokale (Udara) of interne kruidenproducten (Tisama) te gaan gebruiken die je helpen bij het herstel en balans van je huid.

Ojas – het geheim van een positieve uitstraling

Onze uitstraling en ons charisma danken we vanuit Ayurvedisch oogpunt aan ‘ojas’, dit is ons fijnste stofwisselingsproduct en is nauw verbonden met onze levensenergie, glans of aura maar staat ook nauw verbonden met onze lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Wanneer we een krachtig spijsverteringsvuur hebben, kan onze Ojas rijkelijk stromen en ons van binnenuit laten stralen.

De huid als spiegel van de dosha-balans

Aan onze huid is ook af te lezen hoe de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha zich tot elkaar verhouden. Een droge huid, zoals die bij veel mensen voorkomt, wijst over het algemeen op een disbalans in Vata (en Pitta). De huid van Vata-types is in de regel droog. Pitta-types hebben een gemengde huid en zijn vatbaarder voor allergieën, infecties, ontstekingen en eczeem. Kapha-types hebben eerder een vette huid, gaan wat meer glanzen en hebben vaak ook veel onzuiverheden. Afhankelijk van iemands dosha-overheersing (prakriti) of een huidige onbalans (vikriti) kunnen er huidproblemen optreden, variërend van droogheid tot overgevoeligheid, acne en andere problemen.

Een gezonde, mooie huid vraagt om de juiste verzorging

Om uw huid gezond en fris te houden, is een goede verzorging onontbeerlijk – zowel van binnenuit als van buitenaf.

Als Ayurvedische schoonheidsspecialiste en Lakshmi Professional helpen we jou graag op weg met een holistische gezichtsverzorgingskuur.

Tips voor een gezonde en stralende huid

  • Huidverzorging van binnenuit – met de juiste voeding en voedingssupplementen
  • Abhyanga – zelfmassage met warme kruidenolie
  • Dagelijkse reiniging – wellness & detoxkuur voor thuis
  • Aangepaste natuurlijke cosmetica voor een optimaal verzorgde huid
  • Voldoende slaap – een goede nachtrust draagt bij aan herstel
  • Ontspanning – yoga, ademhaling, voeding voor je ziel
  • Beweging – sporten, wandelen, …
  • Ontspannend gezichtsmasker – als verwenmoment voor de huid, scan de QR-code op de verpakking van je Lakshmi producten
  • Aandacht & levensvreugde – zelfliefde, open je hart, heb vertrouwen, leef vanuit je hart, heb lief, zet jezelf wat vaker op de eerste plaats, ….

Doe de Skincare Quiz